Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Vennestraat Genk
Margie Mertens
Studiebureau Arcadis
Landschapsarchitect - Ontwerper

Straat van de zintuigen

Genk zet multicultureel karakter van de Vennestraat in de verf

Turkse eethuizen, Italiaanse delicatessen, Griekse restaurants ... In de Vennestraat vind je ze naast Belgische bakkers, slagers en cafés. Om mensen makkelijker de weg te wijzen naar deze ‘straat van de zintuigen’ besliste de stad Genk in 2006 tot een grondige heraanleg. Een werk van lange adem, want bij publicatie van dit boek zijn de werken nog niet afgerond.

De Vennestraat mondt uit in C-Mine, en wie C-Mine zegt, zegt ‘veel bezoekers’. Om ook die mensen te laten proeven van al het goede dat de multiculturele Vennestraat te bieden heeft, besliste de stad tot een herinrichting. Ontwerpster Margie Mertens van ARCADIS nam het titanenwerk op zich dat in verschillende fases verloopt en een complete transformatie inhoudt van de lekkerste straat van Genk.


Marketingbureau

Margie Mertens: “Voor het grote werk begon, maakte een marketingbureau een studie over de mogelijkheden om de Vennestraat op te waarderen. Daaruit bleek dat het multiculturele en culinaire karakter, leefbaarheid en kwaliteit de sleutelwoorden waren. Dit vertaalden we naar een ontwerp voor het openbaar domein waarin bijzonder veel aandacht ging naar de vormgeving, de materiaal- en kleurkeuze. Een aangename en veilige winkel-wandelstraat creëren was het doel. Een straat met uitstraling.”


Esplanade-effect

Uniforme materialen en betekenisvolle kleuren brengen harmonie in het straatbeeld. Margie Mertens: “De verharding is overal in beton maar we spelen met klinkerformaten, afwerking en legpatronen. Kleuren onderscheiden de verschillende straatzones en versterken het esplanadegevoel:grijs voor de rijweg, blauwzwart voor de parkeerstroken, zuiders geel voor de voetpaden en fietssuggestiestrook. De extra brede voetpaden krijgen een pleineffect dankzij de uitgewassen betonklinkers in wildverband. Straks is het hier heerlijk flaneren tussen de terrasjes en de handelszaken die exotisch moois en lekkers uitstallen. Er komen bankjes om uit te rusten en een vleugje groen in de rand tussen rijweg en voetpad.”


Inspraak handelaars

Bij de heraanleg werd ook geluisterd naar de handelaars. Tijdens verschillende infosessies met stad en studiebureau, konden ze hun bedenkingen kwijt over de plannen. “Zo voorzag het oorspronkelijke ontwerp in een eenrichtingsstraat, maar dat zagen de handelaars niet zo zitten”, aldus Margie Mertens. “Voldoende parkeerplaatsen waren een must en de werken moesten zo weinig mogelijk hinder veroorzaken. Al deze elementen namen we in het ontwerp mee.”


Eenheid in diversiteit

Om de bezoekersstroom van C-Mine in goede banen te leiden, wordt er een voetgangersdoorgang voorzien. Erkomt ook nog een ontmoetingsplein met groen en waterelementen. Ideaal voor de organisatie van evenementen en de wekelijkse markt. “Door te spelen met materialen en verrassende kleurcombinaties krijgt de straat een warme, bijna zonnige uitstraling en is ze de perfecte weerspiegeling van de culturele en culinaire diversiteit van deze buurt. Een straat om op te eten!”

“Eenheid brengen in het openbaar domein, dat is de kunst.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 61 00 11 | F: +32 89 61 31 43
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 312 08 47 | F: +32 3 311 77 00