Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Place de la Concorde, Blegny
Ivo Baruffolo
Bureau d'architecture Séquences
Architect
Jean-Paul Hartmann
Bureau d'architecture Séquences
Architect
Philippe Japsenne
Bureau d'architecture Séquences
Architect

Van parking tot leefplek

Democratisch pleinconcept

Een plein gebruik je niet. Een plein beleef je. Dat was zowat de visie achter de heraanleg van de Place de la Concorde in Blegny. Niet koning auto maar de bewoners stonden centraal in het ontwerp. Luisteren naar hùn noden en wensen en ze vertalen in een doordacht pleinconcept, was de opdracht van het architectenbureau. Een pleidooi voor leefpleinen.

De gemeente Blegny voert al enkele jaren een beleid dat de band tussen mensen wil versterken. Buurten worden opgewaardeerd, het verenigingsleven gestimuleerd, ontmoetingsplekken gecreëerd. De inrichting en heraanleg van pleinen in Blegny, Saint-Remy, Mortier en Trembleur sluiten aan op deze ambitie. “De gemeente wil er echte wijkpleinen van maken, waar het aangenaam vertoeven is, en waar meer gebeurt dan parkeren alleen. Een boeiende transformatie in elke betekenis!”, aldus architect Philippe Japsenne.


Eenheid stond voorop

Op de ‘Place de la Concorde’ werd de functie van het plein volledig herdacht. Het doel? De bewoner en niet de auto in het centrum van de aandacht plaatsen. Rust, ruimte en een vleugje groen moesten weer een hoofdrol krijgen. Petanquebanen zouden er komen enmooie zitplekjes om te genieten van de dag die loom voorbij kruipt. Enkele straten in de directe omgeving profiteerden mee van de facelift. Eenheid stond voorop.


De grootste uitdaging?

Philippe Japsenne: “De plek terug aan de inwoners geven: uitnodigend voor voetgangers maar zonder het autoverkeer aan banden te leggen. Want de plek moest natuurlijk maximaal toegankelijk blijven.” De helling van het terrein – 2 meter verschil over de totale pleinlengte – was ook een factor om mee rekening te houden. “Dat triggerde ons om met een creatieve oplossing voor de dag te komen. We pakten het plein als het ware in met een snoer van banken die samen een tribune vormen.”


Totaalconcept

De verharding bepaalt voor een groot deel de beleving van een buitenruimte. Waarom beton? “Beton is stevig, stoer, duurzaam en vraagt weinig onderhoud. En erg prijsgunstig bovendien. Trappen, zitbanken, plantenbakken, borduren en palissades zijn in dit project in beton uitgevoerd. We kozen voor klinkers van 15x15 voor de loopzone en van 11x22 voor de rijzone en parking.”


Iedereen houdt ervan

“Je hebt een zee van manieren om met beton aan de slag te gaan. Dit leidt tot samenhang en harmonie op vlak van textuur, kleur, vormen, ... Je kan de verschillende functies in een openbare ruimte – wandelen, rijden, parkeren - goed van elkaar onderscheiden door te spelen met kleuren, formaten en legpatronen. Bovendien kunnen bepaalde onderdelen, zoals plantenbakken of zitelementen flexibel en op maat geprefabriceerd worden. En verder is het natuurlijk ook gewoon een mooi materiaal. Iedereen houdt ervan. Beton is altijd een veilige keuze.”


Balanceren

Een openbare ruimte inrichten is een kwestie van balanceren tussen wat er is en wat je toevoegt. Keuzes maken dus, en als je dat collectief wilt aanpakken, dan moet je luisteren naar de noden van de bewoners. “De gemeente organiseerde informatiesessies waarin de inwoners hun zegje konden doen over de inrichting. Zo ontstond, nog voor de eerstesteenlegging, een inspirerende samenwerking over de invulling en beleving van de ruimte.”

“Beton is altijd een veilige keuze.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700