Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Verviers Centrum
Albert Flament
La ville de Verviers
Projectleider

Met respect voor historische waarde

Oud en nieuw materiaal verenigd in centrum Verviers

Er zijn zo van die projecten die met fluwelen handschoentjes aangepakt moeten worden. Soms zijn er zeer strenge stedenbouwkundige voorschriften. Ofwel geldt er een heel strakke deadline. En in andere gevallen moet er rekening gehouden met de verzuchtingen van de inwoners. Bij de herinrichting van het centrum van Verviers speelden al deze factoren een sleutelrol.

De aanleiding voor de werken in Verviers was de komst van een nieuw winkelcentrum. Om het verkeer in goede banen te leiden, drong zich een aanpassing van de bestaande situatie op. Een huzarenstukje waar projectleider van de stad Verviers, Albert Flament, graag zijn schouders onder zette.


Gevoelige materie

“De herinrichting van het centrum van Verviers was inderdaad een delicate oefening”, zegt Albert Flament. “Uiteraard moesten we rekening houden met de verscheidenheid aan gebruikers. De heraanleg moest in symbiose zijn met de vele horecazaken en terrasjes in de buurt en tegelijk wou de stad voldoende rust- en ontmoetingsplekken voor de bezoekers. Tel daarbij de strenge wettelijke en stedenbouwkundige voorschriften, want het centrum is beschermd. Tot slot wilden we ook rekening houden met de bedenkingen van de inwoners wat betreft parkeerplaatsen en ruimte voor voetgangers. Het bereiken van een consensus in het ontwerp was een eerste, belangrijke mijlpaal.”


Natuur en beton

Het historische karakter van het centrum moest op en top gewaardeerd blijven. Hoe los je dat op bij een heraanleg? Albert Flament: “De juiste materialen gebruiken, is alvast primordiaal. Samen met architectenbureau Altiplan, dat instond voor het concept van de heraanleg, hebben we gekozen voor de combinatie van beton en natuurelementen. Strakke, grote tegels sluiten, letterlijk en figuurlijk, perfect aan op de authentieke kasseien. Wat ons betreft: een perfect huwelijk!”


Begrijpbare ruimte

Bij de herinrichting van een openbare ruimte komt er uiteraard meer kijken dan het esthetisch resultaat alleen. Albert Flament: “Met de materialen hebben we niet alleen de verschillende verkeerszones afgebakend, ze zijn ook gelegd op maat van de verschillende gebruikers. Zo is het aangenaam om met kinderwagens en rolstoelen over de betegelde paden te rijden. En ribbel- en noppentegels maken de openbare ruimte begrijpbaar voor visueel gehandicapten.”


Langs de oever

Een geslaagde heraanleg? “Zeker weten”, volgens Albert Flament. “Het bewijs? Op de banken die we langs de oever van de Vesder installeerden, zie je constant mensen genieten. Het centrum is een levendige ontmoetingsplek geworden voor bewoners en bezoekers, en de verkeerssituatie is veel veiliger geworden. Allemaal tekenen dat de herinrichting absoluut zin gehad heeft.”

“Beton en kasseien vormen een perfect huwelijk”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700