Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Maasbakens - Corporate Identity Maasvallei
Lambert Schoenmaekers
Regionaal Landschap Kemen en Maasland
Projectleider

Wit is altijd schoon

Regiobranding met beton

Twintig bakens in vijf Limburgse Maasgemeenten wijzen de weg naar de mooiste plekjes in de Maasvallei. Picknicktafels en infozuilen in dezelfde ‘look & feel’ nodigen de bezoeker uit om alles uit zijn bezoek te halen. Functionele landschapselementen perfect geïntegreerd in de omgeving, daar moet een visie achter steken. Projectleider Lambert Schoenmaekers van Regionaal Landschap Kempen en Maasland is onze gids.

“De Maas boetseerde door de eeuwen heen een veelzijdig en boeiend landschap. Om het Maasdal in Belgisch Limburg ecologisch en toeristisch te versterken, nam Regionaal Landschap Kempen en Maasland, samen met Toerisme Limburg en andere partners, het initiatief tot de creatie van een 15.000 ha groot landschapspark: het grensoverschrijdend RivierPark Maasvallei. Daar wordt geïnvesteerd in de beeldkwaliteit binnen de Maasdorpen en komt er ruimte voor 2500 ha natuur langs de Maas. De beste uitvalsbasis om dit rivierlandschap te verkennen, is via de vijf Maasdorpen Kessenich, Maaseik, Stokkem, Leut en Oud-Rekem. “Op strategische punten op de toegangswegen hebben we betonnen zuilen laten plaatsen. Deze Maasbakens wijzen de weg naar de mooiste plekjes van de vallei”, legt Lambert Schoenmaekers uit.


De lat lag hoog

De bakens moesten aan hoge eisen voldoen. Lambert Schoenmakers: “Zo moesten ze goed zichtbaar zijn op de weg, zonder dat dit ten koste ging van de veiligheid. De zuilen mochten dus niet te groot en te breed zijn. Ook qua vormgeving en uitstraling lag de lat hoog. De elementen moesten passen bij de omgeving en bij de huisstijl die we voor het gebied hadden laten ontwikkelen. Bovendien wilden we een duidelijke link met de rivier. Kortom, deze landschapselementen vormen een belangrijk stukje streekbranding: ze bepalen mee de identiteit van het gebied naar het grote publiek.”


Korte keten

“Qua materiaal kwamen we al gauw uit bij grind. Grind, zand en klei vormen immers de basis voor de typische fauna en flora in dit gebied. Via grind belandden we bij beton. Stevig, duurzaam, niet vandalismegevoelig en onderhoudsvriendelijk bovendien. De korteketengedachte speelde ook mee: dat de gebruikte materialen van bij ons waren en dat alles lokaal kon geproduceerd worden. Bovendien is beton recycleerbaar, want na vermaling kan beton herbruikt worden. Ook dat aspect van duurzaamheid speelde mee. Maar wie beton zegt, zegt grijs. Terwijl wij iets voor ogen hadden dat wit, fris, vlak en strak was.”


Modulair

Les extrêmes se touchent? Moet zijn, want bij Ebema gingen ze aan de slag om al die criteria te verzoenen met elkaar. “Naast de bakens lieten we ook infozuilen en picknicktafels in hetzelfde materiaal vervaardigen”, aldus Lambert Schoenmakers. “Een modulair concept dus. We lieten alles behandelen met een antigraffitilaag en een ploeg van landschapswerkers besteedt zorg aan het onderhoud. Tot nu toe valt dat reuze mee, het materiaal is zo glad dat mos er nauwelijks vat op krijgt.” Ook bij onze Noorderburen vallen de Maasbakens in de smaak. Vanaf volgend jaar sieren tientallen betonnen wegwijzers de oevers van de Maas aan beide zijden.

“Een landschap een identiteit geven, is een kwestie van evenwicht. Wat je toevoegt, moet perfect passen bij wat er al is.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700