Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Acacias Belval Nord
Abdallah Abu Jahrur
Promodos
Project Verantwoordelijke

Verrezen uit de as van de zware industrie

Staalfabrieken maken plaats voor Résidence Acacias

Ooit was het industrieterrein van Belval het zenuwcentrum van de bloeiende ijzer- en staalindustrie in het Groothertogdom Luxemburg. Maar ook hier ontsnapte de sector niet aan herstructureringen, waardoor het gebied van 120 hectare nieuwe, ongeziene kansen bood. Zoals de ontwikkeling van woonwijk ‘Résidence Acacias’.

Op termijn moet Résidence Acacias 7 000 inwoners huisvesten, 25 000 pendelaars en studenten ontvangen en ruimte bieden aan winkels en horeca. Een compleet nieuwe wijk verrijst hier straks uit de as. Architect Stephan Hinzen licht toe: “Meer dan 5 000 m2 wordt bovengronds bebouwd en nog eens 3 197 m2 ondergronds. Het geheel omvat appartementen, duplexwoningen, een commercieel centrum, parkings en kelders.”


Uitdagingen

Net zoals Rome werd ook Résidence Acacias niet op één dag gebouwd. Obstakels zijn er altijd. Ze overwinnen is deel van het métier. Stephan Hinzen: “Het concept is opgevat als een U-vorm rond een open plein, gericht naar het zuiden. Het niveauverschil met de weg overbruggen, was een uitdaging. Eenheid creëren op de site – onder meer in de verschillende types woningen - was een permanent aandachtspunt, net als een soepele overgang tussen de privé- en publieke ruimte. Meer bepaald daar waar de terrassen van de huizen grenzen aan het openbaar domein.”


Charme en schoonheid

Eén blik op Résidence Acacias maakt het duidelijk: verharding verbindt esthetische met functionele eisen en speelt daardoor een cruciale rol in de buitenruimte. Stephan Hinzen: “We kozen hoofdzakelijk voor beton. Beton is een tijdloos materiaal. Het straalt charme en schoonheid uit, terwijl het toch sterk en duurzaam is. We hebben het materiaal toegepast in de openbare ruimte, voor de trappen, de vloeren, plantenbakken, noem maar op. Bovendien kan je beton makkelijk en mooi combineren met andere materialen. Het natuurlijke betongrijs in dit project contrasteert mooi met de banken van hout.” Ook veiligheid was een belangrijk motief. “Vooral in de open ruimtes waar we de antislipeigenschappen van beton maximaal uitgespeeld hebben. Bovendien is beton onderhoudsvriendelijk en veroudert het mooi.”


Architectuur en beleving

Een kwalitatieve openbare ruimte ontwikkelen, is een zoektocht naar evenwicht. Stephan Hinzen: “Het punt waar functionaliteit, welzijn en esthetiek samenkomen. Résidence Acacias ligt rond een plein dat verschillende functies heeft. In de eerste plaats moet het een levendige plek worden waar mensen elkaar ontmoeten en genieten. Tegelijk moet het makkelijk toegang bieden tot de woningen. Kinderen moeten er veilig kunnen spelen, zonder de bewoners te storen. Een plek, kortom, waar architectuur en beleving hand in hand gaan.”

“Een plek creëren waar architectuur en beleving hand in hand gaan”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700