Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Maurits Sabbestraat Mechelen
Gert Verwaest
Studiebureau Talboom
Verantwoordelijke Infrastructuur

Metamorfose in Mechelen

Een levendige poort tot de stad

De vraag was: een fietspad aanleggen. Het resultaat was: de volledige heraanleg van een straat. ‘Il faut le faire’ zouden de Fransen zeggen. Toch is dat hetgeen Studiebureau Talboom verkregen heeft met de Maurits Sabbestraat in Mechelen. En daar hadden ze uitstekende redenen voor. Gert Verwaest, verantwoordelijke Infrastructuur van Studiebureau Talboom verduidelijkt.

“Het was inderdaad oorspronkelijk de bedoeling om een extra fietspad aan te leggen op de Maurits Sabbestraat,” aldus Gert. “Maar er waren nog een aantal bijkomende factoren waardoor het beter was de hele straat opnieuw aan te leggen.”


Conceptanalyse

“Zo wou het stadsbestuur de Maurits Sabbestraat - ooit de toegangspoort tot Mechelen vanuit Antwerpen - opwaarderen. Dat bereik je niet met alleen maar een fietspad. Trouwens, om het fietspad aan te leggen, moest voor de afwatering sowieso de helft van de rijbaan worden opgebroken. Bovendien was de Maurits Sabbestraat zonder boom of andere begroeiing, een vrij steriele straat. Na een grondige studie en conceptanalyse besliste men tot een volledige herinrichting van de Maurits Sabbestraat, met integratie van een gescheiden rioleringsstelsel.”


Boordsteen

“We hebben uiteindelijk de weg versmald, aparte parkeervakken aangelegd én groenelementen voorzien. De typische boulevardboordsteen van Ebema werd gebruikt om veilige fietspaden aan te leggen. Met de verhoogde busopstelplaatsen is het makkelijker en veiliger om op- en af te stappen. Daarnaast voorzagen we ribbeltegels om de mobiliteit van andersvaliden te bevorderen.”


Cachet

“Na overleg is ervoor gekozen om de volledige heraanleg in één keer te doen. Om de veiligheid van de straat te verhogen, zorgden we voor een duidelijke afbakening tussen de weg en de fiets- en wandelzone, terwijl groenelementen de uitstraling versterken. Elke ingreep is het resultaat van zorgvuldige afweging. Voldoende groen mag immers niet ten koste gaan van het aantal parkeerplaatsen. Hoe je het ook draait of keert, leefbaarheid van een openbare ruimte is een kwestie van evenwicht tussen wat je bebouwt en aanplant.”


Kleur bekennen

Herkenbaarheid en duidelijkheid zijn volgens Gert Verwaest belangrijke elementen voor de kwaliteit van openbare ruimte. Gert: “Voor het fietspad hebben we opvallende rode betonstenen gebruikt. Daarmee gaan we in tegen de stedenbouwkundige trend om voor ‘grijs’ te gaan en het fiets- van het voetpad te scheiden met maar één steen in een andere kleur. Dat mag wel mooi zijn, maar naar veiligheid toe niet ideaal. Mensen hebben de neiging - zeker in winkelstraten - om over het fietspad te wandelen. Om dan plots opgeschrikt te worden door een fietser achter hen. In de openbare ruimte kan je maar beter kleur bekennen.”

“In de openbare ruimte kan je maar beter kleur bekennen.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 61 00 11 | F: +32 89 61 31 43
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 312 08 47 | F: +32 3 311 77 00