Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Les Dauphins Moeskroen
Louis Van Oost
Architectenbureau AAVO
Architect

Ontwerpen voor morgen

Winkelpark op de toekomst gebouwd

Moeskroen is sinds begin 2013 een winkelpark rijker. Wat ooit een braakliggend terrein was, is omgetoverd tot 22.000 m2 shoppingplezier met een ruime parking. Bovendien zijn de plannen klaar om er in de toekomst een hotel en appartementen te bouwen. Daarom moest het ontwerp van de openbare ruimte ‘future proof’ zijn.

Amper 8 maanden na de start van de ruwbouw opende het winkelpark de deuren. Het heeft een centrale parking met 340 parkeerplaatsen en een bufferparking met 200 plaatsen. Tot nu toe waren de inwoners van Moeskroen hoofdzakelijk aangewezen op winkelcentra in de naburige steden Doornik, Kortrijk en Rijsel. “Een belangrijke vereiste van de opdrachtgever was dat het park voor een omgekeerde bezoekersstroom zou zorgen, maar ook bezoekers van het aangrenzende zwembad zou aantrekken. Exclusiviteit, connectiviteit en bereikbaarheid waren de sleutelwoorden,” aldus architect Louis Van Oost.


Megategels in een hoofdrol

In het ontwerp van een openbare ruimte is verharding belangrijk om de verschillende functies van het gebied met elkaar te verbinden. Letterlijk en figuurlijk. Dat beton daarbij een hoofdrol zou spelen, was vlug duidelijk. Louis Van Oost: “De bedoeling was eerst om beton ter plaatse te gieten, maar daar was de aannemer niet voor te vinden. Het risico dat het vooropgestelde resultaat niet zou bereikt worden, was te groot. Bovendien moesten we in de winter werken, waardoor dat risico nog groter werd door de weersomstandigheden. De Megategels van 100x100 bleken een volwaardig alternatief: we konden dezelfde homogeniteit bereiken en alle praktische en technische problemen waren meteen van de baan.”


Flexibel concept

“Bovendien kon dezelfde tegel ook gebruikt worden voor de terrassen boven, waardoor de nagestreefde uniformiteit nog versterkt werd. We kozen voor de typische grijze betonkleur voor een sober en strak cachet. De aandacht gaat naar de etalages en niet naar de bestrating.”Naast het esthetische is er ook een functionele kant van het verhaal. Louis Van Oost: “Omdat er heel wat straatmeubilair voorzien was, zoals banken en fietsenrekken, moesten we flexibel kunnen werken met de bestrating, hetgeen de Megategel mogelijk maakt. Je kan er makkelijk in boren en er komt weinig snijwerk aan te pas. Zo zit je dus met weinig afval.”


Leesbare ruimte

Wat bepaalt voor Louis Van Oost de kwaliteit van openbare ruimte? “Eenvoud en leesbaarheid. Gebruikers - automobilisten, voetgangers, fietsers - moeten de ruimte makkelijk kunnen begrijpen. Zit de leesbaarheid goed, dan zit ook de leefbaarheid goed. Dat bereik je met het gebruik van de juiste, zoveel mogelijk homogene, materialen, maar ook met beplanting, verlichting en straatmeubilair. Het zijn die elementen die structuur brengen in de ruimte. Want wanneer esthetiek de functionaliteit overstijgt, daalt de kwaliteit van de openbare ruimte.”

“Homogene materialen bevorderen de ‘leesbaarheid’ van een ruimte.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700