Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Spoorweglaan Duffel
Marianne France
Ingenieursbureau France
Ontwerper

Van transitzone naar verblijfsruimte

Kwalitatieve ontsluitingsweg ontlast Duffel centrum

Hoe kunnen we een einde maken aan de verkeersopstoppingen in Duffel centrum? Die vraag bleek moeilijk te beantwoorden: in het mobiliteitsplan van Duffel werd een nieuwe weg tussen twee steenwegen voorgesteld met poorten op de toegangswegen en meteen ook een heraanleg van het stationsplein.

“De nieuwe verlengde Spoorweglaan heeft dan wel de functie van ontsluitingsweg – onder andere langs het station, een ziekenhuis en een school – maar het mocht geen tweederangs omleidingsweg worden”, stelt Marianne France van Ingenieursbureau France. “We wilden een kwaliteitsvolle oplossing brengen. Daarom hebben we voor heel mooi materiaal gekozen. Door overal dezelfde kleuren te gebruiken, hebben we eenheid gebracht en het concept doorgetrokken.” De rijweg is een bruin lint en voor de stoep zijn gezandstraalde grijze betonstenen gebruikt. In de zone 30 is gekozen voor blauwe hardsteen en de gezandstraalde blauwe boordstenen van de zone 50 komen ook terug in de trappen van het station. Een langgerekte kasseistrook wordt benut als parkeergelegenheid.


Terras in tapijtpatroon

“Het stationsplein vormde een bijkomende uitdaging”, legt Marianne France uit. “Het is sowieso een plek die veel volk aantrekt, maar wij wilden dat mensen er ook echt graag zouden vertoeven. Het station ligt vrij hoog en we hebben de vroegere lange helling herleid tot twee niveaus: een straat-, plein- en parkeerniveau en een hoger gelegen balkon als verblijfsruimte. Op die manier wordt de voetgangerstunnel onder het station meteen beter toegankelijk.” Omdat het balkon als terras gebruikt zou worden, wilden we er iets leuks mee doen. Grote tegels werden in ruitpatroon gelegd, waardoor ze de illusie wekken van een tapijt. Het hekwerk rond het terras werd speciaal ontworpen. Het resultaat is een mooi, grillig patroon van staven in verschillende diktes.


Elegante blikvangers

Verder springen vooral de straatlantaarns in het oog. “We wilden in de hoogte werken, maar het duurt nog wel even voor de aangeplante bomen groot zijn. Daarom hebben we geopteerd voor hoge lantaarns, die zowel het plein beneden als het terras boven verlichten. De unieke vorm met drie gebogen armen is ontworpen door een kunstenaar in Duitsland.” Tot slot zijn er ook Spaanse banken met houten zitting geïntroduceerd. “Ze zijn 4 m lang en hebben slechts één metalen voet als steunpunt, waardoor ze heel elegant ogen. De reacties op de heraanleg waren erg positief. Maar de meeste voldoening krijg ik wanneer de terrasjes vol zitten en mensen genieten van de openbare ruimte, precies zoals wij het voor ogen hadden!”

“De meeste voldoening krijg ik wanneer ik zie dat de terrassen vol zitten en de banken worden gebruikt.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 61 00 11 | F: +32 89 61 31 43
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 312 08 47 | F: +32 3 311 77 00