Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Jeugdontmoetingscentrum Grimbergen
Johan Peeters
BULK
Architect
Koen Van Bockstal
BULK
Architect
Tom Vermeylen
BULK
Architect

Borduren worden muren

Witte villa in Grimbergen

Hoe kan een jeugdontmoetingscentrum zich handhaven als herkenbaar icoon in een gefragmenteerd landschap? Hoe kan het profiteren van een spreidstand tussen villa en loods?

Voor BULK architecten is architectuur nadenken over de verpakking van de inhoud.

Een groepje jongeren verlaat de ‘Witte Villa’. Gitaar om de schouder, de repetitie dreunt nog na. In niets doet het gebouw herinneren aan de verkommerde romantische villa waar ooit de eerste burgerlijke luchtvaartschool van Sabena gevestigd was. Alleen de naam staat nog overeind. “Toen de keuze van de gemeente Grimbergen op de ‘Witte Villa’ viel als locatie voor het nieuwe jeugdontmoetingscentrum, bleek snel dat een duurzame renovatie onmogelijk was. Het gebouw was in een zeer gebrekkige bouwtechnisch staat en de bestaande kamers eigende zich geenszins om het programma te huisvesten. Onze deskundige en fijne opdrachtgever was er snel uit: het jeugdontmoetingscentrum verdiende beter”, legt Tom Vermeylen uit.


Tussenmaat

Het jeugdontmoetingscentrum ligt verscholen in een groene uitloper van de gemeente. Het wordt geflankeerd door de kantine van een voetbalclub, het gebouwtje van een hondenclub, een paardenstal, … her en der een villa. “Deze vrijstaande artefacten, ingebed in hun respectievelijke buitenkamers, lossen op in de veel ruimere schaal van de luchthaven. Het jeugdontmoetingscentrum ligt letterlijk op de grens tussen twee systemen. Het speelt leentjebuur bij deze typologieën en combineert de kwaliteiten van een industriële hangar met die van een gezellige woonkamer.”


Enclave

In functie van oriëntatie, terreinindeling, locatie van de ingang en herkenbaarheid van het gebouw, werd geopteerd om het jeugdontmoetingscentrum op de grens van het terrein en de luchthaven te plaatsen. “Als een kader trokken we een omhullende tuinmuur op van 2,5 m hoog. Het kader is ruimer als het programma. Er wordt letterlijk plaats gemaakt voor een zuidwest georiënteerde patio. Het gebouw zwelt op. Het wordt groter dan een villa, maar blijft kleiner dan een loods. De tuinmuur markeert tevens de grens tussen binnen en buiten. Hij houdt iedereen samen. Binnen het kader en rond deze patio is het programma georganiseerd. Het jeugdontmoetingscentrum wordt een enclave in het landschap, tegelijk introvert en extravert.”


Huiselijke publiekskamer

De programmaonderdelen - een polyvalente zaal, een vergaderlokaal en twee repetitieruimtes - hebben elk een herkenbare en gearticuleerde dakvorm. “De zaal heeft een hoge houten hoed. Polyvalent en knus. Extern is de kap afgewerkt met een dikke laag gespoten polyurethaan. De repetitieruimtes worden bekroond met een intensief groendak. Boven de betonnen schampkanten of New Jersey’s wuiven weldra groene pluimen. De massa van de daktuin fungeert tevens als een ideale akoestisch buffer.Deze constructies leveren dus heel wat op aan de binnenzijde, maar ze vormen tevens een boeiend beeld aan de buitenzijde. Het jeugdontmoetingscentrum floept over de rand van het kader en toont een glimp van activiteit aan de omgeving. Ruimtelijk krijgt iedereen wat hij verdient. Het gebouw verwordt tot de som van zijn subculturen.”

Verfijnde vulgariteit

Ook qua materiaalkeuze week BULK architecten af van de platgetreden architectuurpaden. “Het vliegveld van Grimbergen huisvest de canonieke vliegtuigloodsen van Alfred Hardy. Deze schaalbetonnen paddenstoelconstructies uit 1947, zijn pareltjes van betonnen bouwkunde. Iets ingenieus met beton, leek ons dus al snel evident. De tuinmuuris opgetrokken in robuuste standaardbanden of betonnen borduurstenen. In metselwerk. Gestapeld zoals de bakstenen van een villa. Maar met elementen die industrieel vervaardigd zijn en de massieve tuinmuur de abstracte textuur van een loods geven. De borduurstenen zijn bovenaan afgeschuind. Ook dat is standaard te verkrijgen. Het metselwerk krijgt zo een lieflijk patroon en reliëf. Een tuinmuur als monolithisch behangpapier. Of verfijnde vulgariteit.”

“De inherente spanning tussen beperkingen en mogelijkheden van elke opdracht, is een voedingsbodem voor creativiteit.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700