Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Schelmenhofje Heerlen
Frits Lamers
Gemeente Heerlen
Stedenbouwkundige

Confrontatie tussen oud en nieuw

Ministadspark Schelmenhofje is een verademing

Vrolijk, kleurrijk, creatief, aangenaam ... Er zijn heel wat adjectieven die passen bij het Schelmenhofje, midden in het historische gedeelte van Heerlen. Maar hoe je het ook wilt beschrijven, één ding staat vast: het is er heerlijk vertoeven!

Vroeger was de Pancratiusstraat volledig dichtgebouwd, simpelweg het ene huis naast het andere. Maar toen er een pand werd gesloopt, zag de gemeente Heerlen haar kans. Ze kocht het braakliggend terrein op en zette stedenbouwkundige Frits Lamers aan het werk.


Historisch en modern

“Ik had al een aantal ministadsparkjes ontworpen, maar dit wou ik anders uitwerken. Het pleintje ligt namelijk in een heel creatieve buurt. Je vindt er een muziekcentrum, cafés, het Betahuis met expositieruimten op de benedenverdieping en ateliers en werkruimten op de bovenetage ... Bovendien ligt het vlakbij de middeleeuwse Pancratiuskerk en de Schelmentoren, maar tegelijkertijd zie je ook de moderne tijd op de achtergrond – in de vorm van het Glaspaleis. Dat werd in 1933 ontworpen door de Heerlense architect Frits Peutz en staat op de lijst van de duizend belangrijkste gebouwen van de 20ste eeuw van de International Union of Architects.”

Een pleintje in New York met grote tegels en bamboe werd de inspiratiebron van Frits Lamers. “Die combinatie gaf een heel stedelijk beeld, iets heel aparts.”


Beton en bamboe

Lamers werkte met strakke grijze betontegels van 1 op 1 meter. “Die zijn zwaar, waardoor ze machinaal gelegd moesten worden, maar wat maakte dat het wel heel snel ging. Om de confrontatie tussen oud en nieuw ook in de materialen door te trekken, liet ik aan de randen hier en daar willekeurig een betontegel weg en die ruimte vulde ik met rood genuanceerde bakstenen. Op vier plekken op het plein werd 2 x 2 meter bamboe geplant. Tot slot vormt een trap de letterlijke verbinding met het historische gedeelte van de stad.”


Graffiti

Op één van de gevels mocht de artistieke Braziliaanse tweeling Otavio en Gustavo Pandolfo-Os Gemeos - ooit begonnen als graffitispuiters in de straten van São Paulo - zich uitleven. Zij toverden de muur om tot een vrolijke, fantasierijke schildering. Dankzij de gigantische figuur en een kleurrijk standbeeld van een olifantje op het plein zelf, voel je je er nooit alleen. “De bakstenen had ik nog wat feller en kleurrijker gewild, maar jammer genoeg was dat niet te krijgen. Verder ziet het er heel mooi uit. Het is ook echt een leuke ontmoetingsplaats en lunchplek. Als je gaat zitten op één van de bankjes en je de bamboe hoort ruisen door de wind, dan kom je heerlijk en volledig tot jezelf.”

“Een pleintje in New York met grote tegels en bamboe was mijn inspiratiebron”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700