Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Provinciaal Domein Chevetogne
Hubin Pascal
SCAHT
Architect

Zwemmen als in een droom

Genieten op een strand in megategels

Een groene oase midden in het glooiende landschap van de Ardennen: dat is het Provinciaal Domein van Chevetogne. Het 550 ha grote park herbergt een waaier aan landschappen en attracties. De trekpleister bij uitstek? Het openluchtzwembad dat recent een grondige make-over kreeg: van louter zwembad tot zwembadcomplex met buitenlounge. Architectenbureau SCAHT architecture et développement (LU) tekende voor de opdracht.

“In de zomer trekt het openluchtzwembad zo’n 4000 bezoekers. Een echte hotspot dus”, vertelt architecte Laurence Collignon van SCAHT. “Maar sinds de opening van het domein in het begin van de jaren ’80, is er niets meer aan het zwembadcomplex veranderd. De infrastructuur, de technische installaties, de zwembaden, de look & feel van de plek .... alles was intussen aan vernieuwing toe.”


Van lange adem

“Het boeiende aan zo’n project is dat je veel eisen met elkaar moet verzoenen en dat de lat op elk terrein hoog ligt: op het vlak van techniek, hygiëne, veiligheid, comfort en architecturale esthetiek.De werken zijn in twee fasen uitgevoerd en namen meerdere jaren in beslag. De eerste spade ging in 2010 de grond in, en de deuren gingen in juni 2013 weer open voor het publiek.”


Groene stroom

De renovatie was een technisch huzarenstukje. Het hele domein is immers toonaangevend op het vlak van hernieuwbare energie. Een eigen windmolen, zonnepanelen en een warmteveld zorgen voor groene stroom. “2018 m2 warmtepanelen liggen grotendeels verspreid over de zuidelijke dakhelling van de kleedkamer ruimte nabij de zwembaden. Ze zorgen van juni tot september voor een aangename 20° à 25°C van het zwembadwater. Uiteraard dienden we ook rekening te houden.” met de nieuwste normen en voorschriften inzake waterzuivering


Eigentijds cachet

Architecturaal kwam het er op aan om de infrastructuur te moderniseren, een maximale synergie met de omgeving te ontwikkelen en sterke visuele assen te creëren die de site overzichtelijk maken en het een hedendaagse uitstraling geven. De twee zwembaden, die parallel liggen aan de kleedruimtes, werden grondig gerenoveerd. De wanden en de bodem zijn bedekt met een innovatieve afwerking van betegelde inox en een liner. De twee zwembaden zijn onderling gescheiden door een passerelle van hout en glas. Een derde zwembad ligt haaks op deze lineaire structuur en vormt een aparte eyecatcher op de site. De ruimte rondom de zwembaden herbergt op een onopvallende manier een deel van de technische installaties.


Stranden in megategels

De betonnen structuur van de kleedruimtes werd behouden en werd aan de buitenkant voorzien van een strakke houten bekleding. Deze houten bekleding ziet men ook rondom de duiktoren die getransformeerd is tot waterval. Tegenover de passerelle zorgt een houten pergola voor een zee van schaduw en een spel van licht. Ze biedt ook onderdak aan de sanitaire ruimtes en een open bar. Royale zones in grijze megategels van 1m x 1m strekken zich uit als één betonnen comfortabel strand. “De tegels zijn niet alleen groot van formaat, ze geven ook een groots cachet aan de ruimte. Het geheel baadt in een lounge-sfeer en dat was precies de bedoeling. Ze versterken ook de strakke structuur die we voor de plek in gedachten hadden.” Uitgekiende LED-verlichting maakt het plaatje af.


Beleving

Uiteraard speelden technische criteria mee in de materiaalkeuze. “Ook hier leidden alle wegen naar de grootformaattegel”, legt architect Laurence Collignon uit.“Bij grootformaattegels zijn er minder voegen nodig en dat is – zeker in een vochtige omgeving – niet onbelangrijk. Bovendien voldoen ze aan de hoogste eisen qua veiligheid dankzij de antislipeigenschappen en een perfecte plaatsing, waardoor het comfort voor iedereen, ook voor kinderwagens en rolstoelen, ongeëvenaard is.”

“Het gaat om meer dan louter een plek esthetischer of functioneler te maken. Mensen moeten zin krijgen om een plek te ontdekken en te gebruiken. Het moet hùn plek worden. Beleving, daar draait het om.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700