Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
De Lage Landen Eindhoven
Thomas Bastiaans
L+G Groep
Ontwerper

Buitenruimte als visitekaartje

Make-over voor kantorencomplex ‘De Lage Landen’ in Eindhoven

De buitenruimte is het visitekaartje van een bedrijf. Ze moet bezoekers uitnodigen en verwelkomen, maar ook perfect passen bij de presentatie van het bedrijf en de uitstraling van het gebouw. Na de facelift van het kantorencomplex ‘De Lage Landen’ in Eindhoven was vorig jaar ook de buiteninrichting aan de beurt. Tuin- en landschapsarchitect Thomas Bastiaans van L+P Groep leidt ons rond.

Hoe kan je een buitenruimte opwaarderen, die dienst doet als parkeerruimte, zonder te vervallen in een standaardlook? Dat was de vraag waar tuin- en landschapsarchitectenbureau L+P Groep zich over boog. “De hoofdfunctie van het terrein is zoveel mogelijk parkeerplaatsen aanbieden. Door veel aandacht te besteden aan materialen, kleuren en formaten hebben we de uitstraling van de site op een hoger niveau kunnen tillen”, licht Thomas Bastiaans toe.


Genereuze uitstraling

“De inkleding van de buitenruimte bepaalt voor een groot deel de sfeer van de bebouwde omgeving.Voor de rijwegen kozen we tegels van 1 x 1 meter.Die geven een apart cachet. Ze accentueren de ruimte en contrasteren mooi met de tegels in kleiner formaat. De tint stemden we af op de warme, zandkleurige gevelbekleding in natuursteen. Diezelfde kleur lieten we ook terugkomen in de markeringsstenen op de parkeervlakken. Een genereuze, harmonieuze uitstraling, dat wilden we bereiken.”


Geslaagd huwelijk

Je kan wel een bepaalde visie voor ogen hebben, maar in de praktijk moet die uiteraard nog uitvoerbaar zijn. “De buitenruimte ligt op een parkeerdek, wat betekent dat het toelaatbaar gewicht en beschikbare ruimte voor de laagopbouw beperkt zijn. De tegels moesten dus licht zijn maar toch sterk genoeg om autoverkeer te kunnen dragen. De 1 x 1 meter grootformaattegels van 8 cm dik voldeden aan alle eisen. Kortom, een geslaagd huwelijk tussen praktische eisen en esthetische waarden.”


Details maken het af

Voor een hoogwaardige uitstraling is kleurvastheid van de tegels een must. “Vroeger hadden betontegels en -klinkers eerder een ‘cheap’ imago, maar door de vele technologische ontwikkelingen is daar nu geen sprake meer van. Kwaliteitstegels hebben een toplaag in natuursteen. Zo blijft de kleur gewaarborgd.”En zoals zo vaak: de details maken het af. “Groenaccenten aan de straatzijde leiden de bezoekers naar de hoofdingang. Ter hoogte van de ontvangstruimte combineren we betontegels met graniet.De verhoogde plantenbakken tot slot hebben dezelfde tint als de parkeerzone. De details maken het project. Ze tillen samen de buitenruimte boven de status van parkeerterrein.”

“De buitenaanleg is voor een belangrijk deel sfeerbepalend voor onze bebouwde omgeving.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700