Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Woonzorgcentrum Toermalien Genk
Henriette Paulissen
Architectengroep PSK
Architect

Big is beautiful

Kleinschalige zorg in het grootste woonzorgcentrum van het land

Met zijn 30.000 m2 is Toermalien in Genk het grootste woonzorgcentrum van ons land. Toch staan kleinschalige zorg en individuele begeleiding er centraal. Deze visie werd doorgetrokken in de architectuur die onlangs bekroond werd met een ‘Beauty & Build’ Award. Maak kennis met een plek waar zorg en woonbeleving hand in hand gaan.

De Beauty & Build Awards worden uitgereikt aan architecten van opmerkelijke bouwprojecten in Limburg. In de eerste editie haalden meer dan 120 projecten in zes categorieën de voorrondes. Architectenbureau PSK uit Sint-Truiden ging met de hoogste onderscheiding aan de haal in de categorie ‘Zorg’. Het project rond een nieuw woonzorgcentrum in Genk werd al in 1997 opgestart, maar pas in december 2009 ging het officiële licht op groen. Op 25 september 2012 was het eindelijk zover: dan werd de nieuwbouw Toermalien in gebruik genomen. Het biedt onderdak aan bijna 300 zorgbehoevende ouderen.


Thuisgevoel

“In Toermalien krijgt een nieuwe visie op ouderenzorg vorm. Het accent ligt op kleinschalige leefgroepen met meer comfort, veiligheid en zorg op maat”, licht architecte Henriette Paulissen van PSK toe. “Maximum 15 bewoners zijn per ruimte ingedeeld om een zo groot mogelijk thuisgevoel te creëren. Verder zijn er 18 verpleegeenheden, een dagcentrum en kortverblijf en een ondergrondse parking.” Deze filosofie rond kleinschalige zorg en individuele begeleiding werd doorgetrokken in de architectuur. Kille, lange gangen of onpersoonlijke, steriele kamers vind je hier niet. Wel knusse leefhoeken met een huiselijke sfeer waar overvloedig daglicht binnenstroomt. “De bewoners moeten het gevoel krijgen dat ze verzorgd worden waar ze wonen, niet dat ze wonen waar ze verzorgd worden”,legt Henriette Paulissen uit.“Zo hebben we bijvoorbeeld gekozen voor een pvc-vloer met de warme ‘look & feel’ van parket in de zithoek en op de kamers. Uiteraard is er ook aan de praktische aspecten gedacht. De leefhoeken zijn flexibel opdeelbaar, de vloeren en materialen onderhoudsvriendelijk en badkamermuren kunnen verdraaid worden om de toegang te vergemakkelijken.”


Binnen vloeit over in buiten

De ontwikkelingen in de zorgsector hebben niet alleen een impact op de woonbeleving, maar drukken ook hun stempel op de buitenomgeving.Want ook buitenkamers moeten beantwoorden aan de nieuwste eisen van comfort, gebruiksvriendelijkheid en bereikbaarheid. “In Toermalien nodigen groene zones en terrassen uit tot verpozing. Paden in klinkers en tegels wijzen de weg maar vervullen ook een esthetische rol. Binnen- en buitenkamers vloeien naadloos in elkaar over dankzij goed op elkaar afgestemde vloeren.Drempels zijn er bijna niet.”


Sfeerzetting

“Door gebruik te maken van betonnen tegels van 1 m x 1 m voor de terrassen en paden, hebben we een mooi groot vlak gecreëerd. Binnen focussen we dan wel op het huiselijke, buiten wilden we een ruimer geheel, dat strak en open oogt, vlot toegankelijk is en rolstoelvriendelijk bovendien.”Ook de buitentrappen, borduren en andere afwerkingsmaterialen zijn van beton en sluiten aan bij de tegels. “Op die manier trekken we de sfeerzetting over de hele lijn door. De verlichting maakt plaatje af.”

“De ontwikkelingen in de zorgsector drukken een stempel op de architectuur.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700