Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Straatbomenbos Appeltern
Wim Van Mello
Ontwerpbureau voor Tuin & Groene Ruimte
Landschaps- en Tuinarchitect

De straat als tuin

Het straatbomenbos, een ontwerp met een hoekje af

Voor kunstige tuinontwerpen moet je in Appeltern zijn. Elk jaar schrijft Nederlands grootste en mooiste tuinideeënpark een wedstrijd uit. In 2012 was het thema ‘De straat als tuin’. Landschaps- en tuinarchitect Wim Van Mello uit Roosdaal beet zich in de opdracht vast. Het resultaat? Een ontwerp met een hoekje af.

“Er is te veel straat en te weinig groen, dat is nu eenmaal zo”, vindt Wim Van Mello. “Het heeft dus weinig zin om daarover te zeuren, het is nuttiger om oplossingen te zoeken. Zo ontstond het idee om de zaken eens om te keren. Normaal moeten bossen altijd wijken voor straten, laten we van straten nu eens bossen maken. Ik doopte het idee ‘het straatbomenbos’.”


Focus op de essentie

Het straatbomenbos is een strak en sober ontwerp met een minimum aan materialen en plantensoorten. “Zaken als ‘eenvoud siert’ en ‘less is more’ mogen dan wel clichés zijn, ze kloppen wel. Je moet dingen kunnen en durven weglaten, zodat enkel de essentie overblijft. Dan geeft een ontwerp ook echt rust. In mijn geval zijn er dus slechts drie elementen: het bos, een tegel en een rustpunt.”


Contrast in balans

Van Mello’s bos bestaat uit landelijke knotwilgen die roodachtige takken krijgen in de winter. “Zeker met de zon erop vallen de twijgen enorm op. Ze passen perfect bij het rustpunt: een vuurrode, betonnen zitbank met een heel pure lijn. De verharding tussen de bomen bestaat uit lichtgrijze betontegels. De uitsparingen rond de boomstammen zijn opgevuld met donkergrijze siergrind. “Eigenlijk is het een vierkant van vijf bomen op vijf, waar ik asymmetrisch twee bomen heb uitgehaald om de zitbank in te planten. Per boom heb ik vier betonnen groot formaattegels voorzien. Precies alsof ze allemaal verschillend zijn, maar in feite is er overal dezelfde hoek uit zodat ze gewoon in één mal gegoten konden worden.”


Televisieschermen

“De uitsparing in de tegels zag ik eerst met rechte hoeken, maar ik heb ze nadien afgerond voor een levendig en speels effect. Nu hebben ze een beetje een retrolook die me doet denken aan oude televisieschermen.”Het straatbomenbos is nog even te bewonderen in de Tuinen van Appeltern. “Ik hoop ooit eens een straatbomenbos aan te leggen in de openbare ruimte van een stad of gemeente. Het kan perfect ingepland worden tussen twee straten of op een plein. Benieuwd om te zien hoe zo’n ontwerp echt gaat leven...”

“Normaal moeten bossen altijd wijken voor straten, laten we van straten nu eens bossen maken.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700