Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Frozen Wave Lekkerkerk
Luk Van Soom

Beeldend Kunstenaar

Uit de kunst

Beeldhouwer Luk Van Soom over spelen met beton

Vier jaar lang is er gewerkt aan de dijkversterking Nederlek in het Nederlandse Lekkerkerk. Om de omwonenden te bedanken voor hun geduld en als blijvende herinnering aan de kracht van water, kreeg de Belgische beeldhouwer Luk Van Soom de opdracht om een kunstwerk te maken. Zijn ‘Frozen Wave’ werd uit zeventig ontwerpen gekozen.

De kracht van water, zijn impact op de omgeving en het belang van dijken... het zijn zaken waar waterland Nederland geschiedenis mee schrijft. Die insteek inspireerde ook Luk Van Soom toen hij door het ‘Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard’ geselecteerd werd om een kunstwerk te creëren met als thema ‘de dreiging van het water’.


Tijdloos beton

Het bronzen beeld van bijna 2 meter hoog stelt een verstilde golf voor. Luk Van Soom: “Tijdens het ontwerpen groeide de idee om het op een voetstuk te plaatsen. En omdat ik het zelf altijd aangenaam vind als je bij een beeld kan gaan zitten om er in alle rust van te genieten, groeide het plan om een kunstwerk uit drie elementen te maken.” Voor de beeldhouwer was het vanzelfsprekend dat de zitbanken en het voetstuk, die drijvende ijsschotsen voorstellen, uit tijdloos beton vervaardigd zouden zijn.


Houtnerf

“Licht speelt mooier op iets dat niet vlak is.Daarom wilde ik de ijsschotsen niet gewoon glad laten maar een houtnerfstructuur geven. Met de maquette ben ik naar Ebema gestapt. Daar is alles uitgetekend en hebben we een houten mal getimmerd. Daarin brachten we rubberen matten aan om de houtnerfstructuur te imiteren. De binnenkant van de mal hebben we geolied en dan is er het beton in gestort. Dat was best spannend! Enkele dagen later hebben we de stukken ontkist en behandeld tegen vocht. Dan waren ze klaar voor transport naar Lekkerkerk. Daar hebben we het bronzen beeld chemisch verankerd op een van de ijsschotsen.”


Vloeibare natuursteen

Als kleur werd geopteerd voor lichtgrijs. “Mooi, natuurlijk en neutraal ten opzichte van het brons. Tegenwoordig kan je op voorhand betonstalen laten maken met grindingrediënten of pigmenten om een kleur te kiezen. Algemeen zijn de mogelijkheden met beton de voorbije twintig jaar enorm geëvolueerd. Het is vorstbestendig, mooi in zijn eenvoud en aantrekkelijk van prijs. Voor mij is het net vloeibare natuursteen.” In september 2012 werd het kunstwerk feestelijk ingehuldigd op de ‘Landelijke Dag van de Dijk’.


Plezier van het maken

Van Soom maakt beeldhouwwerken en monumenten voor steden, gemeenten en privé-opdrachtgevers. De ene keer prijken ze in woningen of galerijen, dan weer op een plein of in een park. “Als ze buiten staan, moeten ze natuurlijk weerbestendig zijn. Ik werk meestal met staal, brons, steen en beton.Beton lijkt misschien een onhandig, bruut materiaal, het tegendeel is waar. De ene keer vertrek ik van een houten bekisting, dan weer ga ik plastisch te werk en boetseer ik eerst een model in klei. Is het ontwerp af, dan maak ik een holle vorm waarop ik beton spuit. Het ambachtelijke en het plezier van het maken, houden het spannend.”

“Beton is voor mij net vloeibare natuursteen”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 61 00 11 | F: +32 89 61 31 43
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 312 08 47 | F: +32 3 311 77 00