Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Findel Business Center Luxembourg
Alexandre Vandiest

Landschapsarchitect

In balans

Op zoek naar harmonie in een bedrijvenpark

26.000 m2 kantoorruimte verdeeld over zes gebouwen in zwart gepolijst beton vlakbij de Luxemburgse luchthaven. Dit moet het business center Findelpark zijn.De jonge landschapsarchitect Alexandre Vandiest kreeg in 2011 de opdracht om de buitenruimte van dit imposante bedrijvencomplex in te richten. De uitdaging was groot, de focus kristalhelder.

“Zorgen voor een fraai vormgegeven en degelijk ingerichte buitenruimte is niet eenvoudig. Want ook in een werkomgeving moet de buitenruimte doordacht zijn en meerdere functies combineren. We willen de site gemakkelijk kunnen bereiken en onze wagen probleemloos kwijt geraken. De omgeving moet een bepaalde sfeer uitstralen en het bedrijfsimago versterken. En er moet ruimte zijn voor groen en ontspanning, ... Dat allemaal en nog veel meer moet kunnen in de buitenomgeving”, zo stelt Alexandre Vandiest. “Al onze buitenruimte is ‘bedacht’. Maar het resultaat mag zo niet aanvoelen.”


Uitdagende dilemma’s

“Bij de inrichting probeer je zoveel mogelijk aan die wensen te voldoen. Daarbij kom je vaak voor ingewikkelde maar uitdagende dilemma’s te staan. Denk maar aan de verharding. Die is voor een belangrijk deel sfeerbepalend voor de omgeving. Maar naast esthetische waarden zijn ook praktische en technische eisen van belang. Zo wilden we deze site een hedendaagse look meegeven en een sfeer van ruimte en openheid creëren. Anderzijds wisselen voetgangerszones en berijdbare oppervlakken elkaar af. Ondanks het verschil in gebruik wilden we toch zoveel mogelijk met hetzelfde materiaal aan de slag om deeenheid in het ontwerp te respecteren.”


Harmonie

“Voor de grote oppervlakken viel de keuze op een betontegel van 1 m bij 1 m in drie verschillende diktes. Het groot formaat past perfect binnen de huidige trend van een strakke, pure en eenvoudige buitenarchitectuur. Als contrast met de donkere geveltint kozen we voor lichtgrijze kleuren op de grond. Ze maken de ruimte lichter en luchtiger. Voor de paden kozen we een kleiner formaat van dezelfde tegel. Door te spelen met legverbanden en texturen – glad versus korrelig – creëer je de juiste sfeer. De bestrating loopt mooi in elkaar over en dient één doel: een perfecte harmonie tussen de architectuur van het gebouw en de buitenruimte.”

“De buitenaanleg is voor een belangrijk deel sfeerbepalend voor onze bebouwde omgeving.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700