Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Begraafplaats en Crematorium Court-Saint-Etienne
Anne-Marie Sauvat
Atelier Eole Paysagistes
Landschapsarchitect

Tussen hemel en aarde

De troostende landschapsarchitectuur van het crematorium in Court Saint Etienne

Ingetogen, sereen en sober. Een plek waar je afscheid neemt van een geliefde, vraagt om een bijzondere architectuur. Ontdaan van alle franje. Het crematorium van Court Saint Etienne is hedendaags strak maar de sfeer is zacht. Kunnen we deze architectuurtaal doortrekken naar het omliggende landschap? Dat was een vraag voor landschapsarchitecte Anne-Marie Sauvat.

“Het crematorium ligt in hartje Waals-Brabant, op de heuvels van de gemeente Court Saint Etienne, net buiten het dorp. Rondom het crematorium strekt zich een domein van 4 hectare uit met een magistraal uitzicht op de Dijle-vallei. De eerste keer dat ik het bezocht, stonden de koeien te grazen op het glooiende grasveld.”


Open en geborgen

“De idee achter het ontwerp was dat de bezoekers meer in het landschap moesten zijn dan in het kerkhof. Dat - na de intimiteit van het crematorium - hun blik zou meegenomen worden naar het weidse landschap, naar het leven dat verder gaat.Vanuit het crematorium volg je een pad tot aan de strooiweide, een immens groen tapijt met een panorama waar je stil van wordt. De terrassen en plateaus maken de helling beheersbaar en bieden beschutting op plekken waar ingetogenheid weer belangrijk wordt, zoals bij het columbarium.”


Landschap in de hoofdrol

“Om de openheid van het landschap te accentueren, hebben we bewust zeer weinig materialen gebruikt: betonnetten met keien en paden van grote, natuurgrijze betonnen tegels. Waarom beton? Om in de toon te blijven van de architectuur van het gebouw. We wilden dezelfde eenvoudige, pure lijnen neerzetten met materialen die opgaan in de omgeving. Het belangrijkste element voor ons is het landschap. Dit ontwerp vroeg om een sober materiaal dat niet de pretentie heeft om de aandacht te trekken, maar dat tegelijk onmisbaar is om het landschap de hoofdrol te laten spelen. Het blijft allemaal erg functioneel.”


Uitgesproken parcours

“De brede voegen tussen de tegels zorgen voor een grafisch effect. Het tracé is uitgesproken, maar niet opdringerig. Voor de keuze van het formaat van tegel lieten we ons leiden door de omvang van de site. Zo de site, zo de tegel, zou je kunnen zeggen. De kleur was ook belangrijk. Natuurlijk lichtgrijs in lijn met de andere landschapselementen. En met de hemel die op deze plek heel dichtbij is.”

“Je moet een weg afleggen. Het pad is uitgesproken zonder opdringerig te zijn.”

“Het belangrijkste element is het landschap. Dit vraagt om een materiaal dat niet de pretentie heeft de aandacht te trekken, maar onmisbaar is om de omgeving de hoofdrol te laten spelen.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700