Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Callens & EMK Waregem
Sven Goederoo

Architect
Gunnar Goedefroo

Architect

Gebouw met roestvrij stalen huid

Een industriële site die ademt en beschermt

In een landschap waar het verkeer in hoge snelheid voorbijraast, waar het nooit stil is, daar langs de E17 te Waregem staat de nieuwe vestiging van Callens & EMK. De architecten laten het gebouw als statisch gegeven de confrontatie aangaan met de beweging van het helse verkeer.

De E17 is een belangrijk gegeven in het ontwerp. Het roept begrippen als beweging, snelheid en lawaai op maar doet ons tevens nadenken over hoe we omgaan met de beeldvormende kracht die een gebouw kan meegeven aan een bedrijf. Hoe kan een gebouw aan die beweging deelnemen? Wat is de houding van een gebouw ten opzichte van het lawaai dat het verkeer produceert? Hoe is de schaalverhouding op die plek? Hoe anoniem zijn gebruiker en passant ten opzichte van elkaar? Neem je als gebruiker van het gebouw deel aan de rat race op de autosnelweg of moet je het laten passeren? Dit zijn heel wat vragen voor het architectenbureau Goedfroo + Goedefroo die met hun ontwerp hierop een antwoord zochten.


Kieuwen

Het gebouw neemt een houding aan van bescherming, beslotenheid en intimiteit. De roestvrij stalen huid van het gebouw opent als het ware zijn kieuwen om waar nodig zuurstof te geven aan zijn gebruikers. Hierdoor wijzigt de aanblik van het gebouw vanop de snelweg voortdurend naarmate je langs rijdt. De kieuwen of open geplooide schilden in de gevel houden de ondergaande zon in het westen tegen. De gevel op het zuiden is voorzien van een vaste zonwering met lamellen roosters.


Materialen

De kantoren zijn opgebouwd uit een betonstructuur die op palen werd gefundeerd en omvatten drie bouwlagen. Deze bouwlagen staan met elkaar in verbinding via vides die informele ontmoetingsplaatsen vormen. Alle ramen aan de zijde van de autosnelweg zijn voorzien van een akoestisch isolerende, zelfreinigende beglazing (dubbel gelaagd). Tevens zijn alle individuele werkplekken voorzien van akoestisch absorberend materiaal. De gevel is met roestvrij staal bekleed. Als verharding voor de ingang van de burelen en op de boventerrassen is gekozen voor grootformaattegels van 1m op 1m. Deze tegels passen perfect bij een moderne architectuur omwille van hun strakke en moderne uitstraling. Bovendien kan de tegel op een creatieve manier en voor verschillende toepassingen gebruikt worden.

"Het was een uitdaging om een toch wel statisch gegeven als een gebouw, de confrontatie te laten aangaan met de beweging van het voorbijrazende verkeer."
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700