Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Pocket Park Heerlen
Karin Peulen

Ontwerper

Couleur locale

Miniparkje geeft kleur aan de wijk

Een smulhaag, een krijtplek, een uitnodigend buurtterras, bankjes in de luwte. In het wijkparkje in de Colijnstraat in Heerlen ontmoeten kinderen de grote wereld langs de prettige kant. Ook hun ouders en andere buurtbewoners komen hier regelmatig aanwaaien. Ze schuiven een stoel bij, keuvelen wat, nemen hun breiwerkje mee. Warmte ook buiten het eigen nest.

“Het bijzondere aan dit parkje is dat het mee ontworpen is door de buurtbewoners”, zegt kunstenares Karin Peulen die van de gemeente Heerlen de opdracht kreeg om een ‘Pocket Parc’ vorm te geven. Het concept van Pocket Parcs komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. In Heerlen besliste het stadbestuur om met een aantal van deze miniparkjes de leefbaarheid van bepaalde wijken te verbeteren. Het idee is buurtbewoners nauwer contact met elkaar te laten hebben en ze samen te laten werken aan de veiligheid in de buurt. De omwonenden hebben inspraak in het ontwerp en de inrichting van het park.


De verhalen van de bewoners

“Niet alle parkjes hoeven er hetzelfde uit te zien”, vindt Karin Peulen. “In eerste instantie heb ik geluisterd naar de verhalen van de bewoners. Ze vertelden mij dat hun kinderen weinig speelruimte hadden en nergens konden krijten. Dat een groepje vrouwen regelmatig gaat picknicken op het ene bankje dat er is, en ze daarvoor hun eigen stoelen meenemen. En dat de oudere mensen niet altijd meer op straat durfden te komen. Daarom wilden ze graag een fijne plek creëren voor iedereen, jong en oud, waar ze zich veilig zouden voelen en dat de buurt zou opfleuren.”


Krijten toegestaan

Karin sloeg enthousiast aan het tekenen en hield rekening met de ideeën van de omwonenden. Ze ontwierp niet alleen een parkje, maar ook een speciale tegel. “Ik heb het park opgevat als een buitenruimte met centraal een terras als ontmoetingsplek en diverse zijkamertjes. Op het terras staan slechts een paar stoelen, zodat de traditie van eigen stoelen meebrengen kan voortbestaan. Voor de kinderen was het belangrijk dat tegels en paden ‘bekrijtbaar’ waren. Hier mag je dus officieel krijten! In het parkje zijn er kleurrijke bankjes, er is een speelruimte en een rustig rustiek hoekje voor de ouderen. Hoge struiken vervingen we door lage borders en heggen, er kwamen 16 soorten lavendel en 27 verschillende bomen. En niet te vergeten: een smulhaag met aalbessen, bramen, bosbessen en frambozen.”


Unieke tegel

In haar werk betrekt Karin Peulen vaak de natuur en organische materialen.Speciaal voor dit project ontwierp ze een betonnen grootformaattegel met bladmotief. “Het is een compositie van bladeren van bomen die hier in het parkje staan. Door de golfbeweging lijkt het net of ze wegwaaien. Wanneer er echte bladeren op vallen, worden de tegels helemaal één met de natuur.”


Puur en mooi

“Ik hou van beton. Het is één van de meest pure en mooie materialen om mee te werken. Ik heb in dit project specifiek voor grootformaattegels gekozen, omdat mijn compositie daarop beter uitkwam. De tegels vallen ook op door hun ietwat glanzend, fluweelzacht uiterlijk. Bovendien geven ze een echt terrasgevoel aan het plein. Het is er prettig zitten.”

“De grootformaattegels geven een terrasjesgevoel aan het plein.”

“Ik zie zo’n parkje als een groot schilderij.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 61 00 11 | F: +32 89 61 31 43
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 312 08 47 | F: +32 3 311 77 00