Ebema
nl / fr
 

Overzicht projecten ↓
Alma Court Sint-Stevens-Woluwe
Gilles Saussez
D+A International
Architecte-paysagist
Joëlle Tintinger
D+A International
Architecte-paysagiste
Serge Colin
D+A International
Architecte

Werken wordt genieten

Naar een nieuwe buitenbeleving op kantoor

Beton, hout en cortenstaal. Drie ingrediënten om van een saaie omgeving een uitnodigende buitenkamer te maken. De landschapsarchitecten van D+A International verwerkten sobere materialen in een strakke vormgeving en creëerden zo het effect van een tuinsalon.

“Alma Court is een flexibel en moduleerbaar kantoorgebouw met drie aparte ingangen. Het stamt uit 2001 en is gelegen in een drukke kantoorwijk waar grijs, glas en strak de boventoon voeren. Een nieuwe binnen- en buiteninrichting moesten het pand een nieuwe impuls geven”, vertelt architect Serge Colin.


Evenwichtsoefening

“Een buitenruimte heraanleggen is telkens een bijzondere evenwichtsoefening. Een kwestie van onbevangen zoeken en werken naar een nieuwe ruimtelijke beleving en tegelijk aansluiting vinden bij dat wat er al is. De opdracht hier omvatte meerdere facetten:de uitstraling van het gebouw en de toegankelijkheid voor voetgangers verbeteren. Maar ook een buitenruimte creëren waar mensen kunnen genieten en elkaar ontmoeten in de vrije momenten.”


Zoeken naar samenhang

“We hebben gekozen voor een eenvoudige, grafische inrichting die het functionele koppelt aan het esthetische. In kleur en textuur zochten we aansluiting bij de gevelarchitectuur, in sfeer en karakter bij de binneninrichting van het gebouw. Zo zijn de alkoven in cortenstaal met strakke banken in lichtgrijs beton de voorboden van wat je binnen te wachten staat: een stemmige ontvangst in een eigentijds decor.”


Blikvangers

“De grijze gladde grootformaattegels leiden de bezoeker rechtstreeks naar het gebouw. Echte blikvangers zijn het, in harmonie met de gevel en op maat van de site. Een dubbele rij donkergrijze uitgewassen tegels markeert de hoofdas. Het contrast van materie en kleur versterkt het effect van ‘grandeur’ zonder pretentieus te willen zijn.”


Architectuur als visitekaartje

“Het toffe aan beton is dat het continuïteit van kleur en materiaal mogelijk maakt. Zelfs over de gebruikelijke toepassingen heen. Outdoor meubilair en bestrating zijn gelijkwaardig en dit biedt eenheid en een high-end look. Het contrast met de beplanting en de combinatie met cortenstaal zorgen voor persoonlijkheid en herkenbaarheid. Het gebouw en zijn omgeving krijgen zo de allure van een visitekaartje.”


Trekpleister

In de lage beplanting strekken twee houten terrassen zich uit als comfortabele tapijten.De grijze XL-tegel komt terug in het ontwerp en aangepaste verlichting accentueert de nieuwe ruimtelijke dimensies van de buitenkamer. “Een knusse trekpleister waar mensen elkaar ontmoeten bij mooi weer. Ze genieten er van hun lunch- of koffiepauze om daarna, met opgeladen batterijen, weer in het werk te vliegen. Kan architectuur het welbevinden van kantoormedewerkers beïnvloeden? Zeker weten. In XL-formaat zelfs.”

“De buitenomgeving schept mee de randvoorwaarden voor een goed gevoel op het werk.”
Ebema N.V.
Algemene voorwaarden

Privacy statement
Dijkstraat 3, B-3690 Zutendaal | T: +32 89 610011 | F: +32 89 613143
Oostmalsesteenweg 204, B-2310 Rijkevorsel | T: +32 3 3120847 | F: +32 3 3117700